26η Σεπτεμβρίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Μία διαθεματική προσέγγιση

Δραστηριότητες στις Ξένες Γλώσσες και τα Εικαστικά

Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε το 2001 ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μία πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών κι εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη. Κι αυτό γιατί η πολυγλωσσία για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνδέεται με την κινητικότητα των εργαζομένων και την Ευρωπαϊκή οικονομία.

Με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, οι εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών του σχολείου μας πραγματοποίησαν με τους μαθητές των Ε και Στ τάξεων διάφορες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα οι μαθητές της Ε2 τάξης, στο μάθημα των Αγγλικών με την εκπαιδευτικό Άννα Βελίκη, καλημέρισαν το διευθυντή του σχολείου μας σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, κρατώντας από ένα χάρτινο στόμα με τη φράση της ημέρας στην Αγγλική γλώσσα “European Day of Languages”. Οι «καλημέρες» που ακούστηκαν ανήκαν στις τρεις πιο διαδεδομένες ομάδες γλωσσών της Ευρώπης, σε γερμανογενείς, λατινιγενείς, σλάβικες αλλά και γλώσσες που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους.

Επίσης, στο πλαίσιο του μαθήματος των Γερμανικών ανατέθηκε στα παιδιά να ψάξουν για λέξεις στο διαδίκτυο που αφορούν σε έννοιες όπως ελευθερία, αγάπη, ισότητα, αδελφοσύνη σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες. Κατόπιν τις κατέγραψαν και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Λίλης Δανιήλ φτιάξανε με χαρτόνι σύννεφο, σταγόνες βροχής κι έναν ήλιο πάνω στα οποία έγραψαν τις λέξεις. Η κατασκευή αυτή αναρτήθηκε σε έναν τοίχο του σχολείου στο χώρο υποδοχής.

Στο μάθημα των γαλλικών οι μαθητές της Στ τάξης που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS + “Partageons tous ensemble la passion des Jeux” (Ας μοιραστούμε όλοι μαζί το πάθος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες) γιόρτασαν την Ευρωπαϊκή μέρα γλωσσών – Journee europenne des Langues με δραστηριότητες που προβάλουν τον σεβασμό στην πολυγλωσσία και την συνεργασία μεταξύ των λαών ώστε να είναι φίλοι. Δημιούργησαν το δέντρο της Ευρώπης που ανθίζει με τη συνεργασία ,την ομαδικότητα και την ειρήνη, αξίες που με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού γαλλικής Γλώσσας Μακρυπούλια Σταματούλας μετέφρασαν σε διάφορες γλώσσες χρησιμοποιώντας το ψηφιακό λεξικό google translate. Με την γιρλάντα των παιδιών που πιάνονται χέρι – χέρι παρουσιάζουν την ανάγκη των παιδιών να επικοινωνήσουν και να παίξουν χρησιμοποιώντας τις λέξεις γεια και καλημέρα σε διάφορες γλώσσες τις οποίες έγραψαν σε συννεφάκια. Η δραστηριότητα θα ολοκληρωθεί με τη δημιουργία βίντεο για τον εορτασμό των Erasmusdays.

(photo)

Στο μάθημα των Εικαστικών οι μαθητές των τάξεων Ε και ΣΤ, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Νίκου Ευστρατόπουλου,πήραν μέρος στο διαγωνισμό που οργανώνει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύχρονων Γλωσσών για τα μπλουζάκια τηε Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (ΕΗΓ). Οι μαθητές σχεδίασαν την δική τους πρόταση-εκδοχή προκειμένου να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για το μπλουζάκι ΕΗΓ 2022. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ενότητας του μαθήματος Εικαστικά Επαγγέλματα – Σχεδιαστής γραμμάτων και διαθεματικά με τα μαθήματα των ξένων γλωσσών. Οι δημιουργίες των μαθητών συμπλήρωσαν την πολύγλωσση γωνιά του σχολείου που αφιερώθηκε στον εαρτασμό της ημέρας.

Δημοσιεύθηκε στην Erasmus+KA2, Αγγλικά, ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ, Σχολικό Έτος 2021-2022. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.