Γιορτή Γαλλοφωνίας

Vive la Francophonie!!! Ζήτω η Γαλλοφωνία!!!

Τη Δευτέρα το πρωί 20 Μαρτίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας, η πλατεία Ελευθερίας της πόλης των Σερρών πλημμύρισε από μαθητές και αντήχησε από ακούσματα γαλλικής γλώσσας, όπως η ημέρα το απαιτούσε. Ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες- Fosses σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Νεολαίας PRAXIS, το 19ο και το 20ο Δημοτικό της πόλης των Σερρών διοργάνωσαν εκδήλωση για να γιορτάσουν την Παγκόσμια, Διεθνή Ημέρα της Γαλλοφωνίας, μέρα γιορτής της γαλλικής γλώσσας που μαρτυράει την γλωσσική και την πολιτιστική της ποικιλομορφία στις πέντε ηπείρους όπου αυτή μιλιέται και της οποίας οι αρχές που διέπουν τη συνεργασία μεταξύ των 88 κρατών μελών του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, συνοψίζονται στο σύνθημα Ισότητα-Égalité, Αλληλοσυμπλήρωση-Complémentarité, Αλληλεγγύη-Solidarité.

Στο κάλεσμα των διοργανωτών προς τους μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού καθώς και τους μαθητές της Α΄Γυμνασίου, τα Δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια ανταποκρίθηκαν με τη συμμετοχή τους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους γαλλόφωνους μαθητές να προσεγγίσουν το θέμα της Γαλλοφωνίας με διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο. Από τις καθηγήτριες γαλλικών και τους Γάλλους εθελοντές του PRAXIS ,οι μαθητές ενημερώθηκαν τι είναι η Γαλλοφωνία, γνώρισαν τις χώρες όπου μιλιέται η γαλλική, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές, μέσα από lap book Γαλλοφωνίας, με το ρομποτάκι cubetto ταξίδεψαν στον κόσμο της Γαλλοφωνίας, έπαιξαν με λεξιλογικά αινίγματα, δημιούργησαν το δικό τους πόστερ με λέξεις και φράσεις γαλλικές , με τη σημαία της Γαλλοφωνίας και στο τέλος πιασμένοι χέρι-χέρι τραγούδησαν και χόρεψαν το τραγούδι της Γαλλοφωνίας που εκφράζει την ενότητα, τη συνεργασία της ζωντανής και διαρκώς διευρυμένης κοινότητας της Γαλλοφωνίας, μιας Γαλλοφωνίας των διαφορετικών πολιτισμών που τους ενώνει η γαλλική γλώσσα. Στους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς μοιράστηκαν αυτοκόλλητα και σελιδοδείκτες, σχετικά με το θέμα της ημέρας, ως αναμνηστικά της συμμετοχής τους στην εκδήλωση.

Στο τέλος όλοι μαζί είπαν Oui, je parle français – Ναι , εγώ μιλάω γαλλικά!

εθελοντές του PRAXIS

Οι διοργανωτές ευχαριστούν, στο πρόσωπο των Διευθυντών και των συνοδών εκπαιδευτικών, τα σχολεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συμμετοχή στην εκδήλωση καθώς και τους μαθητές για την άψογη συμπεριφορά τους και για το συμμετοχικό τους ενδιαφέρον στις δραστηριότητες.

Από το σχολείο μας συμμετείχαν τα τμήματα της Ε τάξης που μαθαίνουν γαλλικά με συνοδούς την Μακρυπούλια Σταματούλα (καθηγήτρια γαλλικών), την Αναστασία Τασάκου (δασκάλα) και τον Παναγιώτη Αραμπά (δάσκαλος παράλληλης στήριξης) και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Γάλλους εθελοντές από τον οργανισμό PRAXIS (παρουσίαση του εαυτού τους – όνομα , ηλικία, σχολείο, αγαπημένα χρώματα)

Francophonie
Francophonie2
Francophonie3

Την επομένη μέρα στο σχολείο δημιούργησαν συννεφόλεξο με θέμα τη γαλλοφωνία και λεξιλογικά δάνεια που χρησιμοποιούμε οι Έλληνες από τους Γάλλους (πχ. croissant – κρουσάν, ascenseur – ασανσέρ) Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε τις δημιουργίες των παιδιών και ακουμπώντας τον κέρσορα πάνω στη λέξη εμφανίζεται μεγενθυμένη η λέξη.

https://wordart.com/kpz2jor454jf/word-art%2014

Συννεφόλεξο 1

https://wordart.com/xf9h2bvklygw/word-art%2015

Συννεφόλεξο 2

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε την εκδήλωση.

Δημοσιεύθηκε στην Γαλλικά, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ, Νέα, Σχολικό Έτος 2022-2023, Τάξη Ε και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.