Ολοκληρώθηκε ο 1ος γύρος δραστηριοτήτων Erasmus+KA1

Με τη συμμετοχή δύο εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικό σεμινάριο στο Βερολίνο και τριών σε επιτόπια παρακολούθηση διδασκαλίας στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας, ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες κινητικότητας του 1ου γύρου του διαπιστευμένου σχεδίου Erasmus+ KA1 με κωδικό αριθμό 2021-1-EL01-KA121-SCH-000019741 που είχε διάρκεια δύο χρόνια, από 1/9/2021 μέχρι 31/82-23.

Ειδικότερα, η δασκάλα της Β τάξης, Μαρία Αναγνώστου, και η αναπληρώτρια υποδιευθύντρια, Άννα Βελίκη, παρακολούθησαν σεμινάριο από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Europass Teacher Academy, με θέμα “Project-based Learning: Make Students’ Learning Real and Effective”, από τις 10 μέχρι 15 Απριλίου 2023, διάστημα που τα μαθήματα στη χώρα μας είχαν σταματήσει για τις διακοπές του Πάσχα.

Group work, Berlin

Μέσα από παρουσιάσεις, διαλέξεις, ομαδικές εργασίες και με μεθοδολογία που ευνοεί τη βιωματική μάθηση, τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα και την επικοινωνία, οι συμμετέχουσες αλληλοεπίδρασαν με εκπαιδευτικούς από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τσεχία και την Κύπρο κι εργάσθηκαν προκειμένου να κατανοήσουν το θεωρητικό πλαίσιο και τα πρακτικά βήματα για την εφαρμογή της μαθητοκεντρικής μεθοδολογίας Μάθησης μέσω Σχεδίου στη σχολική τάξη

Ευελπιστούμε ότι μετά από βιωματικό εργαστήριο διάχυσης της αποκτηθείσας γνώσης στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα μετά το τέλος των μαθημάτων, θα εφαρμοστούν, κατά το δυνατό, οι βασικές αρχές της μεθοδολογίας στη μαθησιακή διαδικασία από την επόμενη σχολική χρονιά.

Στην επιτόπια παρακολούθηση διδασκαλίας (Job shadowing), που πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Απριλίου 2023, στο Σχολείο Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Acad. Boyan Petkachin, στο Χάσκοβο, πήραν μέρος, εκτός από τη συντονίστρια του προγράμματος, Άννα Βελίκη, η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας, Νίκη Παπάζογλου και ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, Αλέξανδρος Καντζόγλου.

Εκεί, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία του μαθήματος των Αγγλικών στη 5η και 6η τάξη και παρουσιάσεις καινοτόμων διδακτικών πρακτικών από μεγαλύτερους μαθητές προς συνομήλικούς τους από άλλα σχολεία της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο δικτύου σχολείων που εργάζονται για την καινοτομία. Οι πρακτικές αυτές αφορούσαν τα Μαθηματκά, τη Βιολογία, τη Χημεία, τις Νέες Τεχνολογίες, την Αγγλική Γλώσσα και τη Μουσική. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με συναδέλφους τους των Αγγλικών και Φυσικής Αγωγής, τη διευθύντρια του σχολείου κ. Gergana Petrova αλλά και τη σύμβουλο του σχολείου, να ενημερωθούν για το πρόγραμμα σπουδών τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να εξετάσουν το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας με μαθητές των δύο σχολείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσωπική γνωριμία με την κ. Gergana Petrova έγινε με την αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών του σχολείου μας τον Αύγουστο του 2022 σε σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Είναι σημαντικό ότι η κάθε μετακίνηση μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια καινούρια συνεργασία με απότερο σκοπό την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος με την ενεργή εμπλοκή των μαθητών και την ανταλλαγή επισκέψεων τους.

Δημοσιεύθηκε στην erasmus+KA1, Νέα, Σχολικό Έτος 2022-2023. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.