Πολυγλωσσία – Δράση με νέους εθελοντές του Praxis

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 ο διευθυντής Αθανασίου Νίκος και οι εκπαιδευτικοί είχαμε την χαρά να υποδεχθούμε στο 19ο Δ.Σ. Σερρών (βραβευμένο σχολείο με την ετικέτα Etwinning school Label 2023-2024 και σχολείο με Διαπίστευση ERASMUS+,2021-2027 με κωδικό 2020-1-EL01-KA120-SCH-094886 ) εθελοντές από τον φορέα PRAXIS στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (ESC, European Solidarity Corps). Φιλοξενούνται νέοι από την Ευρώπη και μη ώστε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα με τίτλο ”Mediart”. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενσωμάτωση των νέων στην κοινωνία, η παρότρυνση τους ώστε να γίνουν ενεργά μέλη σε αυτήν, η δημιουργία αντίκτυπου σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο μέσω ποικίλων δράσεων και θεματικών.

Μία από αυτές είναι η συμμετοχή σε  δραστηριότητες από κοινού, με τις τοπικές σχολικές μονάδες. Οι εθελοντές που επισκέφτηκαν το σχολείο μας προέρχονται από χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Δανία, Αυστρία και Τουρκία και με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών που γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου έκαναν παρουσίαση για την σημαντικότητα της πολυγλωσσίας και την αναγκαιότητα να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς. Κάθε εθελοντής παρουσίασε τον εαυτόν του και είπε την αγαπημένη του λέξη στη γλώσσα του. Επίσης, εμψύχωσαν παιγνιώδεις δραστηριότητες σχετικά με το θέμα, στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές των δύο τμημάτων της Στ τάξης. Οι μαθητές παρουσίασαν τον εαυτόν τους και ποιες γλώσσες μιλούν καθώς και ποια είναι η αγαπημένη τους λέξη στα αγγλικά ή στα γαλλικά.

Η γλώσσα επικοινωνίας ήταν τα αγγλικά και στην διεξαγωγή της συζήτησης βοήθησε η Άννα Βελίκη, καθηγήτρια αγγλικών και η Μακρυπούλια Σταματούλα, καθηγήτρια γαλλικών.

Οι μαθητές της Στ2 τάξης (τμήμα αγγλικών) παρουσίασαν ομαδικές εργασίες που παρουσίαζαν τις τρεις σημαντικότερες οικογένειες ευρωπαϊκών γλωσσών, Λατινογενείς, Γερμανικές και Σλάβικες γλώσσες, με τη μορφή κλαδιών, οι άκρες των οποίων κατέληγαν στη λέξη «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» σε κάθε γλώσσα και τη σημαία της αντίστοιχης χώρας. Με την εργασία αυτή οι μαθητές μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τη συγγένεια των ευρωπαϊκών γλωσσών.

Οι μαθητές της Στ τάξης (τμήμα γαλλικών) παρουσίασαν αφίσα με το σύνθημα « Μάθε ξένες γλώσσες και κάνε φίλους» μεταφρασμένο σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές τους στην αναγκαιότητα εκμάθησης ξένων γλωσσών για επικοινωνιακούς σκοπούς.

Ευχαριστούμε πολύ τους νέους εθελοντές από το PRAXIS, την Άννα Αλευρά και Γεωργία Τσιαούση.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για νέα δημιουργική συνάντηση με άρωμα Ευρώπης!

Εθελοντές του Praxis με την Άννα Αλευρά και Γεωργία Τσιαούση και εκπαιδευτικοί του 19ου Δ.Σ. Σερρών με τον διευθυντή Αθανασίου Νίκο.
Ξένοι και Έλληνες εθελοντές του Praxis μαζί με την Γεωργία Τσιαούση
Εργασίες μαθητών (τμήματων αγγλικών και γαλλικών) για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών
Δημοσιεύθηκε στην Αγγλικά, Γαλλικά, ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ, Νέα, Σχολικό έτος 2023-24, Τάξη ΣΤ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.