Η μουσική μας ενώνει!

Την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 οι μαθητές του 19ου δημοτικού σχολείου Σερρών υποδέχτηκαν μαθητές από τη Γαλλία στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ΚΑ229, ESCALESL’Europe pour s’ouvrir à la Citoyenneté et l’Engagement par le Sport – Η Ευρώπη σαν μέσο προσέγγισης της Πολιτειότητας και της Ενασχόλησης με τον Αθλητισμό

Στην εκδήλωση υποδοχής που έλαβε χώρα την ίδια μέρα στο προαύλιο χώρο του σχολείου, η μαθητική χορωδία υπό την καθοδήγηση της μουσικού του 19ου Δ.Σ. Σερρών Αναστασίας Παπάζογλου παρουσίασε το αξιόλογο κομμάτι του Μίκη Θεοδωράκη ‘’Λίγο ακόμα’’ τονίζοντας τη σημασία του συγκεκριμένου έργου.

Το ποίημα «Λίγο ακόμα» ανήκει στην ποιητική συλλογή του Γιώργου Σεφέρη που επιγράφεται «Μυθιστόρημα». Mε ωραίες εικόνες από το ελληνικό τοπίο, γεμάτες φως και λάμψη, ο ποιητής επιχειρεί να δώσει μια αισιόδοξη θεώρηση της ζωής. Η εικόνα των αμυγδαλιών που ανθίζουν την άνοιξη, τα μαρμάρινα κατάλοιπα των αρχαίων μνημείων που λάμπουν κάτω από τον ήλιο και ο κυματισμός της θάλασσας είναι τα στοιχεία που απαρτίζουν το μεγαλείο της ελληνικής φύσης και του ελληνικού πολιτισμού. Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον ο άνθρωπος αγωνίζεται ακατάπαυστα να φτάσει κάπου ψηλότερα, να φτιάξει ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη ζωή. Πρόκειται για μια γενική αναγέννηση που δεν αφορά μόνο το κάθε άτομο προσωπικά, αλλά και ολόκληρο το έθνος. Ο ελληνικός λαός πρέπει ν’ ανυψωθεί, πρέπει ν’ αναγεννηθεί τόσο πνευματικά όσο και πολιτιστικά.

https://youtu.be/Bn0JNchW_IY

Στην συνέχεια οι Έλληνες μαθητές κάλεσαν τους φιλοξενούμενους να σιγοτραγουδήσουν μαζί, το συγκεκριμένο έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση όλων ήταν μεγάλη.

Ορμώμενοι από το θέμα του προγράμματος, Partageons tous ensemble la passion des Jeux – Ας μοιραστούμε όλοι μαζί το πάθος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι μαθητές τραγούδησαν τον ύμνο των Ολυμπιακών αγώνων, στους Γάλλους μαθητές.

Ο Ολυμπιακός Ύμνος είναι μια μουσική σύνθεση που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση του Κωστή Παλαμά.

Μετά το τέλος του ύμνου ακολούθησε παιχνίδι – αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των δύο χωρών. Κατά την διάρκεια του οι Έλληνες και οι Γάλλοι μαθητές υποστήριζαν το παιχνίδι προσφέροντας χρώμα με τον δικό τους τρόπο. Όλη η αυλή γέμισε από ρυθμικά συνθήματα σχετικά με τον αθλητισμό στην Ελληνική, Γαλλική και Αγγλική γλώσσα πάνω σε αυτοσχέδια ¨μουσικά¨ ανακυκλώσιμα όργανα (κουβάδες), συνδέοντας το φετινό σλόγκαν της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής “Η Ολυμπιακή Εβδομάδα σε τροχιά για το περιβάλλον και τον πλανήτη”.

Δημιουργήθηκε ένα ευχάριστο κλίμα μεταξύ των μαθητών γεμάτο χαρά έμπνευση και δημιουργικότητα.

Στη συνέχεια οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν ένα τραγούδι που έγραψαν πάνω στη γνωστή μελωδία του Stephen C. Foster “Oh! Susanna” (Bluegrass Standart), για το πρόγραμμα Racketlon με τους παρακάτω στίχους:

Έλα σήκω από τη θέση σου και πάμε για ένα ματς.

Πάρε τη καλή ρακέτα σου και πάμε δυνατά!!

Ραντεβού τώρα στο γήπεδο να παίξουμε καλά.

Διάλεξέ αν θες χώμα με χόρτο η σκληρό.

Ο αγώνας θα ναι δύσκολος γι’ αυτό πάρε νερό.

Τι κι αν χάσεις ποτέ σου μην ντραπείς!!

Το παιχνίδι να ναι δίκαιο και εσύ θα αναδειχθείς.

Και θα πέσεις και θα σηκωθείς

O Τσιτσιπάς το έκανε δοκίμασε μπορείς!!

Έλα σήκω από τη θέση σου και πάμε για ένα ματς.

Πάρε τη καλή ρακέτα σου και πάμε δυνατά!!

Κι αν δεν θέλεις πάμε για πινκ πονκ.

Μόνο βάλε το φιλέ σωστά και το κορδόνι ορθά.

Κι αν δεν θέλεις πάρε το φτερό

Κάνε τώρα το σερβίς εσύ να παίξω μπαντμιντον.

Κι αν το φτερό σου δεν περάσει πια το νετ

Θα κερδίσεις ένα ράλι πια και θα σαι ο τυχερός

Τι κι αν χάσεις ποτέ σου μη μιλάς

Το παιχνίδι να είναι δίκαιο κι εσύ θα αναδειχθείς

Και θα πέσεις και θα σηκωθείς

το παιχνίδι να είναι δίκαιο κι εσύ θα αναδειχθείς

το παιχνίδι να είναι δίκαιο κι εσύ θα αναδειχθείς.

(Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι στα ελληνικά – πρόβα στην σχολική αίθουσα, ακολουθώντας τον ρυθμό και τη μελωδία του τραγουδιού Oh Suzanna!

https://www.dropbox.com/s/qxn1a1dludxcig7/video-1654621109%281%29.mp4?dl=0

Στο τέλος της ημέρας οι Γάλλοι μαθητές έπαιξαν αυτοσχεδιάζοντας πάνω στην γνωστή Γαλλική μελωδία Frère Jacques, στη Γαλλική, Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.

Την επιμέλεια και παρουσίαση των παραπάνω είχε η εκπαιδευτικός μουσικής του σχολείου μας Αναστασία Παπάζογλου ΠΕ79.01.

ΥΓ. Τα παραπάνω κομμάτια χρησιμοποιήθηκαν για εκκπαιδευτικούς σκοπούς και ανήκουν στους δημιουργούς αυτών

Δημοσιεύθηκε στην Erasmus+KA2, Γαλλικά, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ, Ευρωπαϊκά προγράμματα, Νέα, Προγράμματα eTwinning, Σχολικό Έτος 2021-2022, Τάξη ΣΤ και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.