Teachers4Europe: Together for a better world – Bullying

Tη χρονιά που πέρασε, μαθητές της ΣΤ τάξης, πραγματοποίησαν στο μάθημα της Αγγλικής γλώσσας, με την εκπαιδευτικό Άννα Βελίκη, δραστηριότητες με θέμα το σχολικό εκφοβισμό, στα πλαίσια του προράμματος Erasmus+KA3 –“Teachers4Europe: Together for a better world – Bullying.

Ζωγραφιά των μαθητριών Μυρτούς και Φωτεινής του ΣΤ2

 Η βία στο σχολείο και ο εκφοβισμός είναι μία από τις στρατηγικές προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο προστατεύει και προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι μαθητές συζήτησαν στην τάξη, αλλά και σε διαδικτυακή συνάντηση με συνομήλιούς τους από το σχολείο Smart School της Βαρσοβίας, τα άρθρα του Ευρωπαϊκού Καταστατικού για Δημοκρατικά Σχολεία χωρίς Βία και διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα εφαρμόζονται στα σχολεία τους. Με αναζήτηση σε επιλεγμένους ιστότοπους, έμαθαν για τους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους θεσμούς που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου και των παιδιών.

Με αφορμή βίντεο (από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του εκφοβισμού)  που παρακολούθησαν στην τάξη, οι μαθητές συζήτησαν για περιστατικά εκφοβισμού που συνέβησαν στο σχολείο τους, τα χαρακτηριστικά των ατόμων που εμπλέκονται και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης τους στο μέλλον. Επίσης, οι μαθητές που πήραν μέρος στην εκπαιδευτική επίσκεψη στην Πολωνία, είχαν την ευκαιρία να υπαρασπιρτούν τη δημοκρατία σε συζήτηση επιχειρηματολογίας με τους Πολωνούς συνομήλικούς τους.

Τέλος, 2 ομάδες μαθητριών του ΣΤ2, έκαναν έρευνα σε άλλα τμήματα του σχολείου για να διαπιστώσουν την έκταση του φαινομένου του εκφοβισμού στο χώρο του σχολείου αλλά και την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισής του. Έτσι, έγραψαν και μοίρασαν ερωτηματολόγια σε μαθητές και μαθήτριες των μικρότερων τάξεων (Γ, Δ, Ε) και ανακοίνωσαν στην ολομέλεια της τάξης τα αποτελέσματα. Το συμπέρασμα ήταν ότι περιορισμένος αριθμός μαθητών έχει δεχθεί εκφοβισμό, περισσότερο λεκτικό παρά σωματικό, στο χώρο του σχολείου και ότι θα επιθυμούσαν πιο άμεση παρέμβαση των εκπαιδευτικών του σχολείου.

Δημοσιεύθηκε στην TEACHERS4EUROPE, Αγγλικά, Ευρωπαϊκά προγράμματα, Σχολικό Έτος 2021-2022. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.