Για ελιές στον ελαιώνα

Για ελιές στον Ελαιώνα

   «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει : με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις»

 Οδυσσέας Ελύτης.

   Η ιστορία της ελιάς ξεκινά πριν 7.000 χρόνια και είναι συνδεδεμένη με τη ζωή των Ελλήνων, την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους. Η ελιά συντρόφεψε τους Έλληνες τόσο σε εποχές ευμάρειας, όσο και σε εποχές στέρησης. Η ελιά είναι ένα ευλογημένο δέντρο, ένα πολύτιμο δώρο της φύσης που έχει συνδεθεί με την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

   Με αυτά κατά νου και ευελπιστώντας ο καιρός να σταθεί σύμμαχος, τα δύο τμήματα της Β΄ τάξης πραγματοποίησαν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 εκπαιδευτική εκδρομή στον Ελαιώνα.

   Εκεί επισκεφτήκαμε το “Μουσείο Ελιάς” του χωριού, το οποίο στεγάζεται σε ένα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής διατηρητέο κτίριο. Μέλη του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, προεξάρχουσας της δασκάλας σε άδεια κύησης, κας Νεκταρίας Τσάμη –τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς- μας υποδέχθηκαν στο χώρο και μας έδωσαν τα φώτα τους σχετικά με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή του ελαιόλαδου με τον παραδοσιακό τρόπο. Έκπληξη της ξενάγησης ήταν η έφοδος της ηλικιωμένης κας Αγγελικής, η οποία με πολύ παραστατικό τρόπο μας μετέφερε στα παλιά χρόνια. Ποιος, όμως, να ξεγελάσει τα παιδιά; Το νεαρό της ηλικίας της κας Νεκταρίας δεν μπόρεσε να κρυφτεί πίσω από το τσεμπέρι και την ποδιά! Ακολούθησε «τελετή γευσιγνωσίας» με λαδάκι στο ψωμί και ελίτσες! Δεν έμεινε ούτε ψίχουλο!   

    Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το σε αναστολή λειτουργίας Νηπιαγωγείο του χωριού, οι ελιές του οποίου περίμεναν να τις μαζέψουμε. Λινάτσες, χτενάκια, κουβαδάκια, τελάρα… όλα στην υπηρεσία των μικρών γεωργών. Άξιος ο κόπος τους! Μετά από τόσο κόπο, παραδοσιακό κολατσιό και παιχνίδι στην υπέροχη αυλή του Νηπιαγωγείου.    Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη στον Ελαιώνα ολοκληρώθηκε με το σύγχρονο ελαιοτριβείο που εξυπηρετεί τα χωριά της γύρω περιοχής. Καλή η παράδοση, αλλά και η σύγχρονη τεχνολογία μας εντυπωσίασε.

Δημοσιεύθηκε στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ, Νέα, Σχολικό Έτος 2022-2023, Τάξη Β και χαρακτηρίσθηκε . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.