Επιτόπια παρακολούθηση διδασκαλίας (job shadowing) Erasmus+KA1

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε άλλη μία κινητικότητα εκπαιδευτικού προσωπικού στα πλαίσια του διαπιστευμένου προγράμματος Erasmus+KA1με κωδικό αριθμό 2021-1-EL01-KA121-SCH-000019741.

Τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, η Μαρία Αναγνώστου, δασκάλα της Β2 τάξης, η Άννα Βελίκη, εκπ/κός Αγγλικής Γλώσσας και η Σταματούλα Μακρυπούλια, εκπ/κός Γαλλικής Γλώσσας, επισκέφτηκαν το δίγλωσσο Πολωνικό δημοτικό σχολείο με την επωνυμία “Smart School” , που βρίσκεται στα ανατολικά προάστια της Βαρσοβίας, και παρακολούθησαν μαθήματα στις τάξεις του, από 18 μέχρι 21 Οκτωβρίου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και το πρόγραμμα σπουδών ενός δίγλωσσου σχολείου, που δίνει έμφαση στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας μέσα από την “εμβύθιση” σε αυτήν (immersion), αλλά και στην καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων κι ανθρώπινων αξιών.

Οι Πολωνοί μαθητές διαλέγουν σελιδοδείκτες με ελληνικά σύμβολα, συμβολικό δώρο-αναμνηστικό της ελληνικής αποστολής.

Οι εκπ/κοί του σχολείου μας παρακολούθησαν μαθήματα που υλοποιούνται με τη μέθοδο CLIL, δηλαδή τη διδασκαλία ενός γνωστικού αντικειμένου (Γεωγραφία, Βιολογία, Φωνολογία, Κοινωνικές σπουδές, Φυσική Αγωγή) μέσω της Αγγλικής γλώσσας, μαθήματα Αγγλικής και Ισπανικής γλώσσας, καθώς και τη πρόβα των μαθητών της Α τάξης, σε δίγλωσσο θεατρικό, με αφορμή τελετή για την υποδοχή  τους στο δημοτικό σχολείο. Επίσης, οι εκπ/κοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με Πολωνές συναδέλφους τους, εξειδικευμένες στη μεθοδολογία CLIL, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες από διδακτικές πρακτικές και να ενημερωθούν για πηγές σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού.

Συμμετοχή σε ομαδική εργασία στο μάθημα της γεωγραφίας με τη μέθοδο CLIL

Τέλος, επισκέφτηκαν το νεοϊδρυμένο Smart High school  στο κέντρο της Βαρσοβίας, που λειτουργεί ως home schooling, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του θεσμού αυτού στην πολωνική εκπαίδευση και είχαν ενδιαφέρουσα συνομιλία με τους μαθητές του, οι οποίοι πήραν συνέντευξη από τις ελληνίδες εκπαιδευτικούς,  και, με τη βοήθειά τους, έγραψαν με ενδιαφέρον τα ονόματά τους χρησιμοποιώντας το ελληνικό αλφάβητο.

Συζήτηση με την κ. Kinga Goldanowska και παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού στο χώρο του Smart High School
Πολωνή μαθήτρια γράφει το όνομά της με το ελληνικό αλφάβητο, με τη βοήθεια της κ. Μακρυπούλια

Η επίσκεψη συνοδεύτηκε με πολιτισμικές δραστηριότητες, όπως επίσκεψη μαζί με τους Πολωνούς μαθητές του Smart Ηigh School στο Eθνικό Mουσείο της Βαρσοβίας και ιδιαίτερα στο τμήμα αρχαίας ιστορίας, όπου φιλοξενούνται αγγεία και από την αρχαία Αθήνα, ξενάγηση από την υποδιευθύντρια κ. Kinga Goldanowska στους εντυπωσιακά φωτισμένους κήπους του ανακτόρου Wilanov και γευσιγνωσία παραδοσιακών πολωνικών φαγητών.

Ευχαριστούμε πολύ τους Πολωνούς φίλους μας για τη θερμή φιλοξενία κι ελπίζουμε ότι η επικοδομητική συνεργασία με το “Smart school” θα συνεχιστεί και σε άλλα επίπεδα!

Δημοσιεύθηκε στην erasmus+KA1, Νέα, Σχολικό Έτος 2022-2023. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.