Επίσκεψη Ρουμάνων μαθητών/τριών κι εκπαιδευτικών στο σχολείο μας στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+KA1

Την εβδομάδα 25 με 29 Μαρτίου 2024, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας και στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, μια εκλεκτή ομάδα εννέα Ρουμάνων μαθητών/μαθητριών και τριών εκπαιδευτικών από το σχολείο Școala Gimnazială “George Coșbuc”, από το Ιάσιο, μια πόλη που συνδέεται στενά με την ελληνική ιστορία. Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των διαπιστευμένων προγραμμάτων Erasmus+ KA1 των δύο σχολείων, με κωδικούς 2023-1-RO01-KA121-SCH-000128413 και 2023-1-EL01-KA121-SCH-000146087.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη μας, οι Ρουμάνοι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από τις λαμπρές εκδηλώσεις εορτασμού της θρησκευτικής και εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου, καθώς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών, την επίσημη τελετή κατάθεσης στεφάνων στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά και την παρέλαση.

Οι μαθητές και μαθήτριες των δύο σχολείων μοιράστηκαν πληροφορίες για τα σχολεία και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τις πόλεις και τις χώρες τους και διασκέδασαν παίζοντας Kahoot για να ελέγξουν τι θυμούνται.

Με μέσο επικοινωνίας την Αγγλική γλώσσα, οι Ρουμάνοι μαθητές συνεργάστηκαν με τους μαθητές της ΣΤ τάξης του σχολείου μας, δουλεύοντας σε μικτές διεθνικές ομάδες, και παίρνοντας μέρος σε εκπαιδευτικές δρστηριότητες που είχαν θέμα την εξοικείωση με το ελληνικό αλφάβητο και την ελληνική γλώσσα, και τη σύνδεση του Ιάσιου με την Ελληνική επανάσταση. Είχαν επίσης την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν και να επικοινωνήσουν σε διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως ξενάγηση στην πόλη με την εφαρμογή Actionbound, φιλικούς αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ξενάγηση στο σπήλαιο Αλιστράτης και την πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν έλειψε και η γευσιγνωσία της τοπικής μπουγάτσας.

Παράλληλα, η εκπαιδευτικός Γαλλικής Γλώσσας του φιλοξενούμενου σχολείου Samson Ana-Maria, παρακολούθησε επιτόπια διδασκαλία:

– στο μάθημα των Αγγλικών, με την εκπαιδευτικό Άννα Βελίκη, κατά το οποίο αξιοποιήθηκε η μεθοδολογία CLIL, αφού ένα θέμα της Ιστορίας, που αφορά τη σύνδεση του Ιάσιου με την ελληνική επανάσταση του 1821, διδάχθηκε στην Αγγλική γλώσσα. Ο έλεγχος της νέας γνώσης έγινε με παιχνιώδη τρόπο, αρχικά με την ψηφιακή εφαρμογή quizzes και στη συνέχεια με ένα κυνήγι θησαυρού, που ταυτόχρονα έδωσε την ευκαιρία στους φιλοξενούμενους να περιηγηθούν στους χώρους του σχολείου.

– στο μάθημα Βυζαντινής Ιστορίας, με την εκπαιδευτικό του Ε1, με την εκπαιδευτικό Αναγνώστου Μαρία, , στο οποίο χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ανεστραμμένης τάξης (flipped classroom).

– στο μάθημα Γαλλικής Γλώσσας με την εκπαιδευτικό Σταματούλα Μακρυπούλια, με θέμα τη διατροφή, στο οποίο οι Ρουμάνοι μαθητές συμμετείχαν σε παιχνιώδεις δραστηριότητες με τους μαθητές της Ε τάξης, ενώ με τους μαθητές της ΣΤ τάξης συμμετείχαν σε δραστηριότητες όπου αξιοποιείται η τέχνη.

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα στο facebook

Δημοσιεύθηκε στην erasmus+KA1, Νέα, Σχολικό έτος 2023-24. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.